20 Haziran 2011 Pazartesi

...3 Nasihat...


Yıllar önce çalışmak amacıyla çok uzaklara gitmiş ve yıllarını çalışarak geçirmiş olan adam sonunda memleketine dönmeye karar vermiş. Bu çalışma sürecinde toplam 3000 akçe biriktirmiş ve evinin yolunu tutmuş.

Evine doğru giderken yolu büyük bir şehirden geçmiş.Yolda yürürken köşe başında birisi "bir nasihat bin akçe, bir nasihat bin akçe" diye bağırıyormuş. Adam düşünmüş: “Nasıl olur da bir nasihati bin akçeye satarlar, ben yıllarca çalıştım ve sadece 3000 akçe biriktirdim”. Bu işe pek aklı ermemiş ama merak işte...Duramamış ve adama bin akçe vererek o nasihati satın almış.

Nasihat şöyleymiş: "KADERDE NE VARSA O ÇIKAR”...ve yoluna devam etmiş.

İlerde yine köşe başında başka bir adam bağırıyormuş "bir nasihat bin akçe" diye. Adam yine dayanamamış bin akçe de o adama vermiş ve ikinci nasihatı da satın almış.

İkinci nasihat da şöyleymiş: “GÖNÜL KİMİ SEVERSE GÜZEL ODUR"...

Son kalan bin akçesi ile yoluna devam etmiş. Tam şehrin çıkışında yine köşe başında bir adam bir nasihati bin akçeye satıyormuş. Adam bir parasına bakmış, bir de nasihatı satan şahsa, dayanamamış ve kalan son akçesiyle de o nasihatı satın almış.

Son nasihat ise şöyleymiş: "HİÇ BİR İŞ ACELEYE GELMEZ"...

Parasız yoluna devam etmiş. Şehrin çıkışında büyük bir topluluk ile karşılaşmış. Topluluk telaş içindeymiş. Yaklaşmış ve oradakilerden birine neler olduğunu sormuş. Oradan birisi açıklamış, demiş ki: "Burada şehrin tüm su ihtiyacını karşılayan bir kuyu var, ama kuyunun içinde de canavar var. Canavar suyu tutmuş, göndermiyor. Aşağıya kim indiyse bir türlü çıkamadı. Şimdi herkes korkuyor aşağı inmeye."
Adam düşünmüş ve ilk satın aldığı nasihat aklına gelmiş. "Kaderde ne varsa o çıkar". Aşağı inmeye karar vermiş.

İnince canavar hemen yakalamış ve yerine götürmüş. Demiş ki: "Buraya gelenlerin hepsine bir soru sordum ve bilemediler. Eğer sen bilirsen seni serbest bırakırım. "Bir dizine sarışın ve dünya güzeli bir kadın, diğer dizine de kurbağa koymuş ve "söyle bakalım hangisi güzel?" demiş.

Adam düşünürken aklına ikinci aldığı nasihat gelmiş ve "gönül kimi severse güzel odur" demiş.

Bu cevap canavarın çok hoşuna gitmiş. Zira canavar, kurbağanın gözlerine aşıkmış. Adamı salmış ve suyu bırakmış. Topluluk durumdan memnun, istediklerini elde etmiş olmanın memnuniyetiyle almışlar adamı krala götürmüşler ve ağırlığınca altın vermişler.

Adam yoluna devam etmiş ve nihayet evine varmış. Evinin camından içeri bakmış. Bir de ne görsün...Karısı genç biri ile diz dize oturuyor. Hemen kılıcını çekmiş ve tam içeri girerken üçüncü nasihat aklına gelmiş: "Hiç bir iş aceleye gelmez."

Kılıcını kınına koymuş ve içeri girmiş. Hoş beşten sonra karısına o genci sormuş. Kadın da "sen gittiğinde ben hamileydim ve bir oğlumuz oldu. Bu genç senin oğlun" demiş.

....................

Kıssadan Hisse: "Yerinde ve doğru nasihat eden insanların sözlerine kulak verin...Zira her nasihat tecrübeyle sabittir ve küpe niyetine takılacak kadar iyi mesajlar içerir...Hayat ile ilgili hiçbir iş ve karar aceleye gelmez…Hele başka hayatlar üzerinde alınması gereken kararlar hiç aceleye gelmez..."

10 yorum:

YASEMİNNN dedi ki...

Ne kadarda doğru değilmi herşeyde acele ederiz. Bir güzelin yanında bir çirkin görsek şuna bak deriz ama onun için dünya güzelidir düşünmeyiz.Evet kader benim karşıma nasihati dinlenilecek birini çıkarttığı için ne kadar şanslıyım...

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

YASEMİNNNcim;
önyargı hepimizin yaptığı ve hepimize yapılan birşey değil mi zaten...

ah o son cümlen yok mu :)
ne desem bilmem ki :)
ne güzel, bir insanın hakkında böyle düşünülmesi
sağol kuzum

Unknown dedi ki...

Çok hoşuma gitti ,çok güzeldii....

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar,

Hayatımız boyunca bu nasihatlara öyle çok ihtiyacımız oluyor ki, nasihatı öğreniyoruz da tatbik etmesini bilmiyoruz. Sizin hikayenizdeki adam, öğrendiği nasihatları inanarak bir bir tatbik etmiş. Önemli olan da bu... Onun için atalarımız bir de "Bir musibet bin nasihattan evladır" demişler.

Yüce Mevla bizleri, kıssanızdan hisseyi alanlardan eylesin. Yoksa, musibeti yaşadıktan sonra alacağımız dersin kime faydası olur ki!..

Kaleminiz ve yüreğiniz daim ve güçlü olsun ki; günümüz dünyasında nasihatlara kulak asmayan ve önem vermeyen insanlara, hep nasihat aşılasın dursun.

En Güzel'e emanet olun ve sağlıcakla kalın, saygılarımla.

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

İÇİMİZDEKİ KARNAVAL;
teşekkür ederim...beğendiğine sevindim :)

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

Merhaba RECEP BEY;
kesinlikle katılıyorum size...gerçi herzaman uyguladığımız söylenemez ama, önemli olan kötü bir durumla karşılaşmadan nasihatleri kulağa küpe yapmak

güzel yorumunuz ve sözleriniz için çok teşekkür ederim

saygılar...

Nil dedi ki...

defalarca okunsa bıkılmayacak bir yazı.

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

KÜÇÜK MUCİZEM;
böyle hikayeler sanki daha etkili oluyor değil mi...ve sanki daha akılda kalıcı gibi

teşekkür ederim

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Çok güzel bayıldım bayıldım iyi geldi sabah sabah...
Sevgiyle kal canım:)

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

ÖZLEMcim;
günaydın:))
sevgiyle...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...