13 Eylül 2010 Pazartesi

Cüppeliden İnciler...

Ramazan ayı boyunca bir tv kanalında vatandaşa hizmet olsun! diye bütün bilgi birikimini bizlerle paylaşan Cüppeli Hoca'ya vadandaş soruyor: Bir factoring şirketinde şoför olarak çalışıyorum hocam, aldığım maaş haram mıdır?
Cüppeli cevap veriyor: Eğer o şirket faizle iş yapıyorsa, faizden gelir elde ediyorsa senin kazancın da haramdır kardeşim.
Kendi soruyor: Peki ne yapmalı bu durumda?
Kendi cevaplıyor: Tabi ki o işten ayrılmalı ve helal kazanç sağlayan başka bir iş bulmalı...
Ha bak kardeşim, şimdi iş falan bulamazsın, sonra kapıma dayanırsın "hoca, sen böyle dedin diye ben işten ayrıldım, şimdi iş bulamıyorum, ekmek yok, aş yok" dersin. Bak ben ona karışmam, ama sen yine de yeni iş bul...
..........
Peki faizle iş yapan, faizden gelir elde eden bütün finans kurumlarının, bankaların, şirketlerin çalışanları verilen bu fetva ile helalinden para kazanan ve dağıtan başka bir iş bulma ümidiyle işten çıkarsa, sayısı her geçen gün artan ülkemin işsizler ordusuna yeni neferler eklenirse...Kimin kapısına gidecek bu insanlar iş, aş diye?
Evet Recep Bey, bu noktada söz sizde galiba.
..........
Bu dünyanın nimetlerinden sonuna kadar faydalanan, yurtdışlarında tatiller yapan, jet-skilerle fing atan, (bknz.) tomarla harcanacak parayla elde edilebilecek her türlü lükse sahip Cüppeli, peki siz kazandığınız hangi helal parayla yapıyorsunuz bütün bunları?
..........
"Çok laf yalansız, çok para haramsız olmaz"
değil mi Cüppeli?
Çok konuşuyorsun çook, tıpkı çok harcadığın gibi...

7 yorum:

Adsız dedi ki...

saçmalık ve bu adamların her söylediği kanun gibi inanan insanların ben aq.

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

CREEP;
fetva bu, artık düşün taşın ona göre kendine iş ayarla :)

Yasemin dedi ki...

anlamak mümkün değil bunları ve bunun gibilerin söylediklerini kabul edenleri

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

YASEMİN;
evet, malesef öyle
ama bu modellerden çok var biliyorsun

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Cenab-ı Allah Bakara Suresinin 173. Ayetinde mealen şöyle buyurmaktadır: "Şüphesiz size ölü hayvan etini, kanı, domuz etini, Allah'tan başkası için kesilmiş hayvanı haram kılmıştır. Fakat, DARDA KALANA, başkasının payına el uzatmamak ve zaruret miktarını aşmamak üzere günah sayılmaz. Çünkü Allah bağışlayandır, merhamet edendir.

Hal böyle iken, Cüppeli hoca efendiye ne oluyor da, kendi başına fetva veriyor.

Elbette faiz haramdır. Ama dünyanın iktisadisi, ekonomisi bu sisteme dayalı yürümekte. Bu şartlarda çalışan bizler, yani hepimiz bu ekonomi çarkından besleniyoruz, özetle hepimiz faizden besleniyoruz. O halde ne yapacağız? Darda kalan kul olarak, zaruret miktarını aşmamak şartıyla darlığımızı giderecek kadarıyla yetineceğiz. Kur'an-ı Kerim'de herşeyin bire bir örneği olmaz. her anlatılandan sen öğüdünü almayı bileceksin. İlahi yol gösteren, öğüt veren mukaddes kitabımız dururken ne diye cüppeliye soracakmışız!

Bu güzel paylaşımın için çok teşekkür ederim. Sağolun, varolun.

iyi ve güzel olan nerde ne varsa, paylaşmak adına hoşçakalın.

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

Recep Bey;
Yaşam tarzları söylemleriyle tam tezat bu şahıs gibi Allah'ı, kitabı dilinden hiç düşürmeyenlerin nasıl yaşadıkları malum.
ne kadar doğru ve açıklayıcı bir yorum yapmışsınız. Teşekkür ederim
saygılar...

#birfotoğrafbiryazı dedi ki...

ya çok yeriyoruz insanları ya da çok yüzeltiyoruz.

Ben cüppeli kimdir nedir hiç bilmezdim taaa ki işte ramazanda izleyene kadar.Ortalama hergün belli bir zaman izledim.Bazeen o kadar güzel anlatıyordu ki insana ilham veriyor doğruluk aşılıyor.Elbette faizli kurum çok sistem bunun üzerine işliyor o konuyu dinledim ben cüppeli orda faiz ve faizli çalışmak çalışan olmak haramdır dedi.Zaten peygamber efendimizde faizin her türlüsü ayağımın altındadır demedi mi veda hutbesinde...

Ancak orda aldığın para tamamiyle haramdır demedi.Haram giriş çıkışı olan bir işletmenin çalışanıysan kazandığın para kısmen haramdır.
Bu o kadar geniş bir konu ki.Tabii kide işten çıkmak söz konusu olamaz çünkü biz o kadar inançlı insanlar değiliz sırf bu yüzden işten çıkıp Allah ın bize yardım edeceğine inanacak inanç büyüklüğü nerdee.Ama Rabbim ne diyor eğer siz hakkıyla dua edebilseydiniz sizin dualarınızla dağlar yerinden oynardı.Ne kadar büyük potansiyellere sahibiz de işte kullanamıyoruz hakkıyla inanamadığımızdan.Neyse dağıtmadan şunu diyeceğim.İşe girmiş olanlar için demiyorum ama ben mesela alkol satan bir firmanın pazarlama departmanında çalışmak istemem işim pazarlama bana ne satılacak derlerse onu satmalıyım satacağım ürünü seçemem ama sanırım işletmeyi seçebilirim.Biz yeter ki gönülden isteyelim Rabbim her zaman bir yol açar.

Daha değinemediğim çok husus var.Ama iş seçebiliriz tıpkı tükettiğimiz ürünleri seçebildiğmiiz gibi...
Biz seçici davrandıkça bu döngünün bazı yerleri yön değiştirecektir...

Bu da benim görüşüm biraz esnek olalım küfrede gerek yok hani!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...